Betalo

Vanliga frågor

Nedan listar vi svaren på våra vanligaste frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga, mejla oss gärna på info@betalo.com.

Allmänna frågor

 

Är Betalo säkert?

Betalo är ett betalningsinstitut enligt lag (2010:751) om betaltjänster och står under Finansinspektionens tillsyn.

All kommunikation mellan Betalo och våra kunder, samt mellan Betalos system, är krypterad och skyddas med 128-bitars Extended Validation SSL-certifikat. Betalo lagrar ingen kortdata utan detta hanteras enbart av Dibs. Betalo övervakar alla transaktioner för att upptäcka ovanlig aktivitet och skydda mot eventuella bedrägerier.

Betalo använder sig av Mobilt BankID och BankID för säker legitimering och inloggning.

Betalo driftas i datacenter som har ackrediterats enligt PCI - DSS nivå 1 med begränsad access och övervakning dygnet runt. Betalo bevakar OWASP:s rekommendationer kring de produkter och plattformar vi använder.

 

Hur skapar jag ett Betalokonto?

Du kan skapa ett Betalo-konto i vår mobilapp (iPhone och Android) alternativt på betalo.com. Du legitimerar dig med Mobilt BankID eller BankID.

Du måste vara minst 18 år gammal för att skapa konto och betala på Betalo. Betalo erbjuds i dagsläget enbart till kunder som är folkbokförda i Sverige, har svenskt personnummer och inte har skyddad identitet.

 

Vilka kort accepterar Betalo?

Betalo accepterar alla typer av kort, dvs debetkort/bankkort, betalkort och kreditkort. Betalo accepterar dessutom alla Visa, Mastercard och American Express utgivna i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Vi har också partnerskap med flertalet kortutgivare:

 • Coop Betala Efter
 • Coop Mer
 • Ecster samt Ecsters profilerade kort
 • Ikano Kort Visa
 • Lån & Spar Mastercard
 • Alla kort från Nordea
 • Preem Mastercard
 • Santander Mitt kort
 • Santander Mitt kort+
 • Shell Mastercard
 • Villaägarnas Mastercard
 • Wasa Kredit Agriakortet
 • Wasa Kredit Gustav
   

  Vad är ett partnerkort?

  Ett partnerkort är ett kort, utgivet av ett företag eller organisation som Betalo har partnerskap med. Dessa kortutgivare erbjuder sina kunder att använda Betalo till en lägre avgift eller ingen avgift alls.

  När du lägger till ett partnerkort så känner systemet automatiskt vilket det är, och ger dig rätt avgift för att använda Betalo.

   

  På vilka tekniska plattformar kan jag använda Betalo?

  För bästa användarupplevelse rekommenderar vi vår mobilapp för iPhone och Android. Det är endast i mobilappen som du kan göra utlandsbetalningar. Du kan ladda ned appen i App Store respektive Google Play.

  Du kan också använda Betalo på vår hemsida, www.betalo.com. Vår hemsida är anpassad för att användas på mobiltelefon.

   

  Vad kostar Betalo?

  Betalo använder en enkel prismodell utan fasta avgifter. Serviceavgiften för att använda ett partnerkort varierar från 0% upp till 1%. Serviceavgiften för övriga Visa och Mastercard är 1,9% * och för American Express 2,5% *.

  Läs om våra priser.

   

  Hur lägger jag till ett kort på Betalo?

  Om du använder Betalos websida lägger du till ditt kort i steg 1 i betalningsprocessen, eller på Mina sidor under Mina kort.

  Om du använder Betalos app lägger du till ditt kort genom att klicka på ikonen för kort och där lägga till kortet.

  Att lägga till ett kort innebär att du inte behöver fylla i dina kortuppgifter när du använder Betalo.

  Kortuppgifterna sparas säkert hos Dibs. Betalo lagrar aldrig dina kortuppgifter.

   

  Hur stora betalningar kan jag göra på Betalo?

  Den möjliga storleken på betalningar avgörs av det kort som du använder dig av. Har du för avsikt att betala för mer än 500 000 kr per år ber vi dig meddela oss detta.

   

  Vad händer om mitt kort blir nekat?

  Att ditt kort nekas har oftast inte med Betalo att göra. Vi ber dig därför kontakta din kortutgivare för frågor kring detta. Kontrollera gärna de villkor som din kortutgivare har för betalningar på internet.

   

  Var kan jag se min betalningshistorik?

  Alla betalningar du gjort kan ses i appen, dvs både betalningar gjorda på webbsidan och i appen. Betalningar gjorda i appen kan endast ses i appen, dvs du kan inte se dem på webbsidan.

   

  Är betalningar gjorda med Betalo bonusgrundande?

  Betalningar gjorda med Betalo ger generellt bonuspoäng hos kortprogram med bonussystem. Dock finns det undantag, varför vi rekommenderar att kontrollera detta hos kortutgivaren.

   

  Räknas betalningar gjorda med Betalo som korttransaktioner?

  Betalningar gjorda med Betalo räknas normalt som korttransaktioner. Dock finns det undantag, varför vi rekommenderar att kontrollera detta hos kortutgivaren.

  Frågor om utlandsbetalningar

   

  Hur gör jag en utlandsbetalning med Betalo?

  • Ladda ned vår app och logga in med mobilt BankID
  • Lägg till ett kort som betalningskälla
  • Lägg till detaljer om mottagaren - IBAN, namn och adress. Du behöver även ange en anledning till varför du gör betalningen.
  • Slutför betalning
   

  Vilka länder kan jag skicka pengar till?

  Du kan skicka pengar till alla länder som listas på Länder du kan skicka pengar till.

   

  Vilken information behöver jag för att göra en utlandsbetalning?

  För betalningar inom SEPA (EU-länder samt Norge, Liechtenstein, Island, Schweiz, Monaco och San Marino), behöver du mottagarens IBAN och namn.

  För betalningar till länder utanför SEPA, behöver du mottagarens kontonummer och BIC/SWIFT-kod. Du behöver också mottagarens namn och adress.

   

  Vad är ett IBAN?

  International Bank Account Number (IBAN) används för att identifiera ett bankkonto vid en internationell Euro-transaktion.

   

  Vad är BIC/SWIFT-kod?

  BIC/SWIFT-kod är en internationell standard som används för att identifiera mottagarens bank vid internationella överföringar.

  En BIC/SWIFT-kod består alltid av åtta eller elva tecken, där de första sex är versaler (stora bokstäver), medan resterande tecken kan vara både bokstäver eller siffror. BIC/SWIFT-kod indikerar bank, land och ort som pengarna ska överföras till. Har BIC/SWIFT-koden elva tecken anger de sista tre vilket bankkontor som avses. BIC/SWIFT-kod och IBAN ska alltid skrivas utan mellanslag, bindestreck eller punkter.

  Det här är ett exempel på hur Nordeas BIC/SWIFT-kod med åtta tecken ser ut: NDEASESS

   

  Vad är SEPA?

  Single Euro Payments Area (SEPA) är ett gemensamt betalningsområde i Europa för betalningar i euro. Inom SEPA-området ska företag och privatpersoner kunna skicka och ta emot betalningar i euro på ett enhetligt sätt.

   

  Hur lång tid tar det för mottagaren att få pengarna vid en utlandsbetalning?

  Betalo debiterar ditt kort så fort du registrerat din betalning, och pengarna skickas till mottagarens bank om två bankdagar för Visa och Mastercard. Efter att banken tagit emot pengarna förs pengarna normalt sett över till mottagarens konto inom en till två dagar.

   

  Vad kostar det att göra en utlandsbetalning?

  Avgiften för överföringen är 0,5% på alla utlandsbetalningar.

  Växlingskursen du får är alltid den den kurs vi förhandlat fram, helt utan påslag. Det vill säga, vi lägger inte på någon kostnad på det pris vi köper valutan för. Växlingskursen du får vid betalningstillfället är garanterad under hela överföringen.

  Serviceavgiften för utlandsbetalningar är 0% för Visa och Mastercard. Samma avgifter gäller för partnerkort. American Express kan inte användas för att göra en utlandsbetalning

   

  Hur kan jag stoppa en utlandsbetalning?

  Om du vill stoppa en utlandsbetalning, var vänlig kontakta vår kundtjänst på telefon eller e-post. Om pengarna inte redan har processats finns möjligheten att vi kan hinna stoppa transaktionen. Observera att växlingskursen kan ha förändrats sedan betalningen registrerats, varför vi inte kan garantera att du blir återbetald det fulla beloppet.

   

  Kan jag göra en utlandsbetalning till ett företag?

  Du kan göra utlandsbetalningar till alla konton som har ett IBAN-nummer, inklusive bankkonton som innehas av företag.

   

  Kan jag göra en utlandsbetalning på Betalos webbsida?

  Nej, du kan enbart göra utlandsbetalningar i mobilappen. ladda ned appen på AppStore eller Google Play.

   

  Hur stor utlandsbetalning kan jag göra?

  I nuläget begränsas din utlandsbetalning till 150 000 SEK, eller motsvarande belopp i mottagande valuta. I framtiden hoppas vi stödja större betalningar.

   

  Har mottagarbanken en avgift vid utlandsbetalningar?

  Vi har tyvärr ingen möjlighet att veta om mottagarens bank kräver avgifter. Om mottagarens bank skulle kräva en avgift så debiteras denna mottagaren.

  Länder där mottagaravgift är vanligt är Thailand, USA, Sydafrika, Turkiet och Förenade Arabemiraten. Avgifterna varierar beroende på land och bank, men avgifter som motsvarar upp till 200 SEK förekommer.

   

  Behöver mottagaren av en utlandsbetalning ha Betalo?

  Mottagaren av en utlandsbetalning behöver inte vara registrerad på Betalo, eller ha laddat ner Betalos app, för att ta emot en betalning gjord med Betalo.

  Frågor om att betala räkningar

   

  Hur betalar jag en räkning?

  • Logga in med mobilt BankID eller BankID.
  • Välj det kort du vill betala med: Visa, Mastercard eller American Express. Har du ett partnerkort så väljer du det.
  • Lägg till information om mottagaren. Du kan betala till Bankgiro och PlusGiro-konton. Med Betalo är det inte tillåtet att betala räkningar till Kronofogdemyndigheten, Inkassobolag, Banker och Kreditinstitut.*
  • Kontrollera dina betalningsuppgifter och slutför din betalning

  * Om du använder Betalos hemsida för att betala en räkning, kan du själv ange betalningsdag. I mobilappen väljs automatiskt första möjliga betalningsdag. På hemsidan kan du även registrera upp till tio betalningar i samma order. I mobilappen görs betalningar en och en.

   

  Vilka räkningar kan jag betala med Betalo?

  Du kan betala räkningar till plus- och bankgirokonton. Betalo erbjuder inte betalningar till PG- och BG-konton som tillhör inkassobolag, kronofogdemyndigheten, banker eller kreditinstitut. Som exempel kan du inte betala din kreditkortsräkning med Betalo.

   

  När når pengarna mottagaren när jag betalar en räkning?

  Pengarna bokförs på mottagarens konto den dag som angivits som betalningsdag.

   

  Vad är den tidigaste betalningsdagen jag kan ange när jag betalar en räkning?

  Följande gäller när du betalar via appen:

  Du kan inte själv välja betalningsdag utan första möjliga dag väljs åt dig. Understiger betalningen 3000 kr så blir betalningsdagen om 1 bankdag oavsett korttyp.

  Överstiger betalningen 3000 kr så blir betalningsdagen: 
  -    om 2 bankdagar för betalningar med Visa och Mastercard
  -    om 4 bankdagar för betalningar med American Express

  Följande gäller när du betalar via hemsidan:

  Du väljer själv betalningsdag i vår kalender, men första betalningsdag som du kan välja är:
  -    om 2 bankdagar för betalningar med Visa och Mastercard
  -    om 4 bankdagar för betalningar med American Express

   

  När debiteras mitt kort om jag betalar en räkning?

  Om du använder mobilappen kan du endast göra en direktbetalning, dvs du kan inte schemalägga betalningen för att genomföras vid ett senare datum. Då debiteras kortet direkt när du registrerar betalningen.

  Om du använder Betalos hemsida för att göra din betalning, kan du schemalägga betalningen för att genomföras vid ett senare datum. Då debiteras kortet två bankdagar innan betalningsdag.

  För betalningar med betalningsdag inom 7 dagar debiteras kortet direkt när du registrerar betalningen. Betalo utför sedan din betalning på den dag som du valt.

  När det gäller betalningar med betalningsdag längre fram än 7 dagar, läggs dessa betalningar upp som Kommande betalningar på ditt Betalo-konto. Därmed debiteras inte ditt kort direkt för dessa betalningar. Om du registrerat betalningen med ett sparat kort på Betalo så kommer ditt kort att debiteras automatiskt inför vald betalningsdag, 2 bankdagar för Visa och Mastercard och 4 bankdagar för American Express.

  Om du inte har registrerat betalningen med ett sparat kort får du ett mail när det är dags att slutföra betalningen.

   

  Hur fungerar Kommande betalningar när jag betalar en räkning?

  Om du registrerar en betalning med betalningsdag längre än 7 dagar fram i tiden hanteras den som en Kommande betalning. Denna betalning läggs upp på ditt Betalo-konto utan att kortet debiteras. Detta för att du som kund ej skall behöva belasta ditt kort i förtid.

  Om du har registrerat betalningen med ett sparat kort på Betalo så kommer ditt kort att debiteras automatiskt inför vald betalningsdag, 2 bankdagar innan för Visa och Mastercard och 4 bankdagar innan för American Express. Om kortet av någon anledning skulle nekas så behöver du logga in och genomföra betalningen manuellt. Om detta skulle ske får du ett mail med information om hur du ska gå tillväga för att slutföra betalningen.

  Ska din Kommande betalning debiteras manuellt så får du ett mail med en påminnelse om detta 7 dagar innan vald betalningsdag.

   

  Hur vet jag att betalningen nått mottagaren när jag betalar en räkning?

  Din betalning bokförs alltid på mottagarkontot på den dag som du valt som betalningsdag.

  I din betalningshistorik på ditt Betalo-konto ändras betalningens status från ”hanteras”/”pågående” till ”betald” klockan 10.00 dagen efter betalningsdagen. Om du registrerat betalningen via Betalos hemsida får du en mejl-bekräftelse på att din betalning har utförts.

   

  Hur avbryter jag en betalning av en räkning?

  Har du registrerat en betalning med betalningsdag inom sju dagar, debiteras ditt kort vid det tillfälle då du registrerar betalningen. I sådana fall kontaktar du vår kundtjänst så hjälper vi dig att avbryta betalningen. Du måste dock kontakta oss senast bankdagen före den betalningsdag som du valt, inom vår kundtjänsts öppettider.

  Om du har registrerat en betalning med betalningsdag längre fram i tiden läggs den upp som en Kommande betalning i din Betalningshistorik. Där kan du själv avbryta betalningen.

   

  Kan jag betala en E-faktura på Betalo?

  Du kan betala din e-faktura på Betalo. Det du behöver göra är att ta uppgifterna från e-fakturan och istället registrera dem på Betalo. Därefter tar du bort e-fakturan från din bank.

  I dagsläget kan du tyvärr inte få e-fakturan direkt till Betalo.

   

  Erbjuder Betalo autogiro?

  Betalo erbjuder inte autogiro då detta är en bankspecifik produkt.

  Frågor om att skicka pengar till svenska bankkonton

   

  Hur skickar jag pengar till ett bankkonto?

  • Logga in med mobilt BankID eller BankID
  • Lägg till ett kort som betalningskälla. Har du redan lagt till ett eller flera kort, välj ett av dessa. Betalo accepterar alla kort från Visa och Mastercard. American Express kan inte användas för att skicka pengar till ett svenskt bankkonto.
  • Lägg till detaljer om betalningen, som kontonummer och meddelande. Du kan skicka pengar till svenska bankkonton.*
  • Kontrollera att uppgifterna stämmer och slutför betalningen.

  * Om du använder Betalos hemsida för att göra överföringen, kan du själv ange betalningsdag. I mobilappen väljs automatiskt första möjliga betalningsdag. På hemsidan kan du även registrera upp till tio överföringar i samma order. I mobilappen görs överföringar en och en.

   

  När debiteras mitt kort om jag gör en överföring till bankkonto?

  Om du använder mobilappen kan du endast göra en direktbetalning, dvs du kan inte schemalägga överföringen för att genomföras vid ett senare datum. Då debiteras kortet direkt när du registrerar överföringen.

  Om du använder Betalos hemsida för att göra din överföring, kan du schemalägga överföringen för att genomföras vid ett senare datum.

  För överföringar med betalningsdag inom 7 dagar debiteras kortet direkt när du registrerar överföringen. Betalo utför sedan din betalning på den dag som du valt.

  När det gäller betalningar med betalningsdag längre fram än 7 dagar, läggs dessa betalningar upp som Kommande betalningar på ditt Betalo-konto. Därmed debiteras inte ditt kort direkt för dessa betalningar, men kortet debiteras automatiskt inför vald betalningsdag, 2 bankdagar för Visa och Mastercard.

   

  Format på kontonummer vid banköverföring

  Swedbank

  Om du ska göra en överföring till ett Swedbank-konto, med ett 5-siffrigt clearing-nummer som börjar med 8, behöver du ange totalt 15 siffror. Om du har ett kontonummer som är kortare än 15 siffror, behöver du fylla ut med nollor mellan clearingnummer och kontonummer.

  Som exempel: det kontonummer du ska skicka är: 8xxxxxxxxxxxx (dvs 13 siffror långt med en 8 som inledande siffra i clearingnumret). För att det ska fungera med Betalo behöver du skriva så här: 8xxxx00xxxxxxxx (dvs, nu är det tillagt två nollor efter clearingnumret för att det totala antalet siffror ska bli 15).

  Nordea

  Om du har ska göra en överföring till ett Nordea-konto som utgörs av ett personnummer, är det viktigt att du anger ett clearingnummer innan kontonumret.

   

  När når pengarna mottagaren vid en överföring till bankkonto?

  Pengarna bokförs på mottagarens konto den dag som angivits som betalningsdag.

   

  Vad är den tidigaste betalningsdagen jag kan ange vid en överföring till bankkonto?

  Följande gäller när du använder appen:

  Du kan inte själv välja betalningsdag utan första möjliga dag väljs åt dig. Understiger överföringen 3000 kr så blir betalningsdagen om 1 bankdag.

  Överstiger överföringen 3000 kr så blir betalningsdagen om 2 bankdagar.

  Följande gäller när du betalar via hemsidan:

  Du väljer själv betalningsdag i vår kalender, men första betalningsdag som du kan välja är om 2 bankdagar.

   

  Hur fungerar Kommande betalningar vid en överföring till bankkonto?

  Om du registrerar en överföring med betalningsdag längre än 7 dagar fram i tiden hanteras den som en Kommande betalning. Denna överföring läggs upp på ditt Betalo-konto utan att kortet debiteras. Detta för att du som kund ej skall behöva belasta ditt kort i förtid.

  Om du har registrerat överföringen med ett sparat kort på Betalo så kommer ditt kort att debiteras automatiskt inför vald betalningsdag, 2 bankdagar innan för Visa och Mastercard. Om kortet av någon anledning skulle nekas så behöver du logga in och genomföra överföringen manuellt. Om detta skulle ske får du ett mail med information om hur du ska gå tillväga för att slutföra överföringen.

  Ska din Kommande betalning debiteras manuellt så får du ett mail med en påminnelse om detta 7 dagar innan vald betalningsdag.

   

  Hur vet jag att betalningen nått mottagaren vid en överföring till bankkonto?

  Din betalning bokförs på mottagarkontot på den dag som du valt som betalningsdag.

  I din betalningshistorik på ditt Betalo-konto ändras betalningens status från ”hanteras”/”pågående” till ”betald” klockan 10.00 dagen efter betalningsdagen. Om du registrerat betalningen via Betalos hemsida får du en mejl-bekräftelse på att din betalning har utförts.

   

  Hur avbryter jag en banköverföring?

  Har du registrerat en banköverföring med betalningsdag inom sju dagar, debiteras ditt kort vid det tillfälle då du registrerar överföringen. I sådana fall kontaktar du vår kundtjänst så hjälper vi dig att avbryta överföringen. Du måste dock kontakta oss senast bankdagen före den betalningsdag som du valt, inom vår kundtjänsts öppettider.

  Om du har registrerat en överföring med betalningsdag längre fram i tiden läggs den upp som en Kommande betalning i din Betalningshistorik. Där kan du själv avbryta överföringen.